pensioen-ondernemers-majoor-en-hulshof

Pensioen en de ondernemer

Werknemers zetten samen met hun werkgever jaarlijks gemiddeld 15 tot 20 procent van het loon opzij voor hun pensioen. Een zelfstandig ondernemer die een goed pensioen wil opbouwen, zou dat eigenlijk ook moeten doen. Maar ruim driekwart van de zelfstandig ondernemers lukt dat niet.

Veel zelfstandigen die jaarlijks iets opzij zetten voor later, komen bij lange na niet aan het percentage van mensen in loondienst. Zij willen wel meer sparen, maar tegelijkertijd willen zij het beschikbare geld weer investeren in de onderneming. Een groot dilemma voor veel ondernemers.

Lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente

Een goede mogelijkheid voor ondernemers om te sparen voor pensioen is het privé afsluiten van een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente. Enerzijds biedt deze oplossing fiscale aftrekbaarheid van de premie. Anderzijds bouwt zo’n verzekering op naar een aanvullend pensioeninkomen. Dit dan naast uw AOW en het pensioen dat u bij vroegere werkgevers heeft opgebouwd.

Een lijfrenteverzekering is bovendien een flexibele voorziening: U kunt desgewenst het ene jaar meer afstorten dan het andere jaar.

Wij leggen u graag de verschillende mogelijkheden uit.

Marjolein Hulshof - Financieel planner

Wilt u een onafhankelijk en gedegen advies over uw verzekeringen? Dan plannen wij graag een consult met u in. In dit adviesgesprek nemen wij uw wensen en situatie door.

“Twijfelt u of u zich moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?
Ons advies: Maak een afspraak voor een persoonlijke adviescheck”