pensioen-majoor-en-hulshof-leidschendam-voorburg

Uw pensioen

Als u tegenwoordig pensioen wilt opbouwen, moet u steeds meer het heft in eigen handen nemen. De overheid trekt zich op dit terrein in toenemende mate terug. In ruil daarvoor kunt u wel profiteren van diverse fiscale mogelijkheden. Wees tegelijkertijd alert op een mogelijk pensioentekort.

Wanneer is sprake van een pensioentekort?

De fiscus hanteert 70 procent van uw inkomen als een regulier pensioen. Als uw pensioen naar verwachting lager uitvalt, dan spreken we van een pensioentekort (of pensioengat).

Situaties die een pensioentekort veroorzaken

Tijdens uw leven bouwt u vaak ongemerkt een pensioentekort op. Herkent u een van de onderstaande situaties, dan geldt dat ook voor u:

 • Als u verandert van baan
  Als u van baan verandert, ontvangt u in de daaropvolgende jaren meestal regelmatige salarisverhogingen. Het pensioen bij uw oude werkgever wordt daar echter niet op aangepast.

  Als u gaat werken als zelfstandige, freelancer of parttimer
  Als u ervoor kiest om zelfstandige te worden of in deeltijd te gaan werken, heeft dit meestal tot gevolg dat u geen gebruik kunt maken van een (collectieve) pensioenregeling.

  Als u werkt bij een jonge of kleine onderneming
  Als u werkzaam bent bij een jonge of kleine onderneming, is er vaak géén (collectieve) pensioenregeling. Daardoor bouwt u geen vermogen op voor een later inkomen.

  Als u inkomen in natura ontvangt (bijvoorbeeld lease-auto)
  Als u inkomen in natura ontvangt, dan telt dit inkomen niet mee bij uw pensioenopbouw. U geniet nu de voordelen van bijvoorbeeld een leaseauto, terwijl u straks deze inkomsten moet missen. In het geval van de lease-auto mist u dan de besparing op uw autokosten.

 • Als de kwaliteit van uw pensioenregeling niet goed is
  Niet elke pensioenregeling is even goed. Een middelloonregeling, een beschikbare premieregeling en een hoge AOW-franchise in de pensioenregeling leiden in het algemeen tot een lager pensioen.

Majoor-en-Hulshof-2

Wilt u een onafhankelijk en gedegen advies over uw pensioen? Dan plannen wij graag een consult met u in. In dit adviesgesprek nemen wij uw wensen en situatie door.

Ons advies: Dicht uw pensioengat met fiscaal aantrekkelijke maatregelen

Vaak kunt u aan de oorzaak van een pensioentekort niet veel doen, het zijn gevolgen van levenskeuzes die u maakt. Aan het dichten ervan kunt u zéker iets doen. Wilt u inzicht in uw opgebouwde tekort, boekt u dan eens een consult. Daarin bekijken wij samen met u hoe u de door de fiscus aangeboden aantrekkelijke maatregelen actief kunt inzetten.